目前日期文章:201011 (8)

瀏覽方式: 標題列表 簡短摘要


妹妹好鍾意望住家姐仔嘅一舉一動,只要是聽見家姐仔的聲音或看見她的影子,可以奶也不喝立即把頭擰過去看看家姐仔在做什麼的!尤其是... ... 每次家姐仔在跳跳跳的時候,妹妹都會看得目定口呆,然之後就會“Ka...Ka...聲地笑!」看來她真的很喜歡看家姐仔在跳跳跳。

妹妹,下年吧!你就可以跟家姐仔一起跳跳跳了,想起這個畫面,一定又開心又甜蜜呢!

travelcake 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(3) 人氣()



船生話嚟張相好Hea~ 哈!我就覺得嚟張相拍得好自然好舒服。

travelcake 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(4) 人氣()



Miku妹妹話:“無得食,睇吓都好呃!”

現在妹妹長大了,腰開始有力了,有時也會把她放在Bumbo Chair上坐一回,讓她感受一下坐下來的感覺。尤其是午飯時,每次她看見我們在食飯,她都會咀郁郁咁扮咀嚼,於是我就讓她跟我們一起坐,感受一下同枱食飯的感覺,希望這對日後餵食固體會有幫助啦!

travelcake 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(2) 人氣()



11月1日,Miku妹妹剛剛四個月大的日子,那天已經發覺她可以反身,不過力度還未足夠,所以只能在一塊薄墊上(約半吋厚)借助薄墊的高度反身至梳化上,如果平放在梳化就還未可以做到。

11月8日,尋日突然發覺Miku妹妹可以在床上反身,而且反開有忍,要反完再反,反到對腳叉咗出床欄外就會叫救命等人救!

travelcake 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(1) 人氣()



比Beku Or Miku 踢一腳都幾金!我要唔要又練番一兩吓功夫呢?

travelcake 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(2) 人氣()

  • Nov 06 Sat 2010 23:13
  • 失言

今日發生了一件尷尬事!其實事發時是沒有覺得尷尬的,只是離開現場不久就覺得自己有點失禮,好似好無禮貎咁。

是緣今日我哋一家四口係康怡廣場準備返歸嘅時候,係自動電梯附近突然發現兩位女仕正望著我們,起碼我不以為然,因為自從坐完月後要揹著妹妹出街,好多時都會有不少目光投放在妹妹身上,不是研究我用的揹帶?就是說bb好細個好可愛,etc。如果Beku在附近的話,就梗加多人望,其實我都唔知點解?可能是這個年代很少人會計劃生兩個bb?可能她們很少見一拖二去買餸?可能好少見全職媽媽?Anyway, 我算好彩,咁耐以來拖著兩個女去街,大多數的途人的目光及言語都是善意的,曾經睇過另一Blogger的一篇文章,她又是坐完月就要揹著細b去買餸,聽到的說話竟然是:「咁細個就唔好帶佢出街啦!」完全聽得出講者根本不明白我們的難處。

哎也,叉開咗添!講返今日係康怡發生嘅事,我見到兩位女仕眼甘甘手指指咁望住我地,起碼我都以為係普通的路人,但其中一位女仕竟然說:「我有睇你個blog架!」聽到嚟句好突然,突然到都唔知點反應,我就衝口答咗句:「嘜我識你架?」,因為我無刻意張個Blog address 公開,最多都是給我或船生的朋友看,我無唸過會係街撞到一個常常睇我個Blog,還可以認出Beku 及Miku的人,但那個人我竟然不認識的?真係我唸都唸唔到架!之後唸返,我咁講真係幾無禮貎!如果嚟位女仕繼續有睇我個blog的話,在此向你說一聲SORRY! 其實,我應該答你:「多謝你喜歡睇我個blog!」

travelcake 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(2) 人氣()



某日,朋友帶了一梳香蕉來探我們,Beku很開心,因為香蕉都是她的至愛水果之一,不過小朋友實在不宜吃太多香蕉,而香蕉又不能放太耐喎!心血來潮之下,就決定試做一個Banana Bread,其實我都唔知點解嚟個明明係香蕉蛋糕,但個名字竟然是Banana Bread?或者因為佢夠飽肚掛(真的,吃一小塊已經有飽肚的感覺)。

travelcake 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(3) 人氣()



好耐無弄蛋糕了,見家裹有兩個橙,於是就用了那些橙皮茸做了這款蛋糕來答謝兩位朋友,還可以氹吓Beku開心。

travelcake 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(1) 人氣()

找更多相關文章與討論