每逄新年我都不需要準備什麼中式糕點, 因為奶奶會做蘿蔔糕, 芋蝦, 腰果... 賀年小吃. 媽媽這兩年也開始自製蘿蔔糕, 所以, 暫時我都不用學. 所以每年新年, 我都會自製數款西式小吃給他們. 

先送上剛剛出爐的杏仁曲奇. 杏仁杏仁, 人人幸福, 相信對每個人來說, 無論有錢沒錢, 幸福是最緊要的, 所以讓我用這個杏仁曲奇來跟大家拜個早年. 祝大家恭喜發財, 豬年行大運, 豬籠入水, 心想事成, 萬事如意, 身體健康, 一帆風順, 大吉大利, 步步高昇, 幸福快樂... ... ... ... 恭喜恭喜~~

杏仁曲奇  (參考 : 藍帶法國糕點基礎篇I)

材料 :
無鹽牛油  150g
糖粉 90g
雞蛋 1/2隻
低筋麵粉 200g
雲呢拿香油   適量
鹽   適量
檸檬皮茸 1/2個
帶皮杏仁粒 100g

做法 :
1. 牛油室溫放軟, 用打蛋器打成泥狀.
2. 加入糖份攪至奶白色.
3. 全蛋打散後分2次加入(2)打至光滑狀.
4. 加入已篩的低筋麵粉 , 用手攪拌至無粉粒, 然後加入呢拿香油, 鹽及檸檬皮茸 . (*攪拌過程中麵粉很容易山筋, 所以不可以用揉麵的方式來攪拌)
5. 粉糰放在桌上(最好是大理石), 用手掌往前推使材料混合約重複2-3次.
6. 加入杏仁粒, 均勻混合. 用保鮮膜包好壓平放入雪櫃冷藏.
7. 工作台上少許手粉, 將(6)揉成團棒狀.
8. 用桿麵棍敲打麵糰, 將麵糰桿成寬約2-3cm, 長8cm, 並用來皮整烈, 再放入冷涷靜置至硬
9. 取出後將周圍修整齊, 用刀切出約5mm厚的麵糰.
10. 用180度焗約15分鐘至金黃色便可.

備註 :
1. 搓好後的麵糰可放入冰箱(冰格)內雪硬.
2. 麵糰不要切得太厚, 最先的2盤我切了約1cm一片, 焗出來的杏仁曲奇, 因為曲奇向四周鵬漲令其形狀變得很醜.
3. 可以先把杏仁焗約10分鐘, 這樣焗後的曲奇, 杏仁粒還會很脆口.


創作者介紹
創作者 travelcake 的頭像
travelcake

Travel 。CaKe

travelcake 發表在 痞客邦 留言(9) 人氣()


留言列表 (9)

發表留言
  • chengnat1213
  • 呢個曲奇係我今個假期既其中一個target呀!<br />
    你果d好脆咁wor! 又好意頭!<br />
    我個遊記推出左喇,雖然只有頭3日...<br />
    你得閑就去我家睇下啦! :)
  • estheryung
  • 恭喜發財, 心想事成, 身體健康, 廚藝更上一層樓
  • bubblestea
  • 恭喜發財, 祝你身體健康, 心想事成, send左email比你勒, 得閒check下<br />
  • alice0209
  • 恭喜發財!豬年祝你家肥屋潤; 身體健康; 豬籠入水; 心想事成; 萬事<br />
    如意; 恭喜!恭喜!
  • YUMI
  • 食完你個cookies.一定發發發, 心想事成, ha ha ha..
  • daimaru
  • 恭喜發財, 心想事成, 身體健康!<br />
    豬年煮更多美食~ cheers!
  • 小肥蟹
  • 祝您和船生永遠幸福快樂!心想事成!身體健康!!!豬年行大運!!!
  • travelcake
  • 奧利芙,<br />
    <br />
    睇左啦, 仲睇到流晒口水好想去多次, 但我回應唔到, 所以我係你另一篇情<br />
    人節晚餐內回應了.<br />
    <br />
    ter, alice, YUMI, 大丸, 小肥蟹,<br />
    <br />
    thanks!!! 祝你地今年要麥有麥yeah !<br />
    <br />
    泡泡茶,<br />
    我收到啦! <br />
    <br />
  • annieho1012
  • 大家咁話啦.......豬豬.....豬年快樂!! 超開心啦!!!